Mindfulness-based cognitieve therapie als alternatief voor antidepressiva?

depressie blog

Volgens cijfers van de Hersenstichting kampen 640.000 mensen in Nederland met een depressie. Voor veel patiënten is dit een terugkerend fenomeen. Depressie is daarmee een potentieel chronische aandoening met een grote mate van lijden. Wat verstaan we onder een depressie en hoe kunnen we deze klachten verminderen of zelfs voorkomen?

Wat verstaan we onder een depressie?

Een depressie is een aandoening die valt onder de “stemmingsstoornissen”. Het is een ziekte van de stemming en gevoelens. Van een depressieve stemming is sprake als er gedurende een langere periode een abnormale lusteloosheid, verlies van interesse of een onvermogen om ergens van te genieten. Een depressie speelt zich niet alleen af op het emotionele niveau, maar beïnvloedt ook het cognitieve, het gedragsmatige en het lichamelijk functioneren. Volgens de DSM-IV (een psychiatrisch classificatiesysteem) is er sprake van een depressie als er minstens 5 van de opgestelde symptomen gedurende tenminste 2 weken aanwezig zijn geweest. De symptomen dienen te wijzen op een verandering ten opzichte van het eerdere functioneren. Tenminste één van de symptomen is depressieve stemming of vermindering van interesse en plezier.

Symptomen Depressie

  1. Depressieve stemming (of geprikkeldheid bij kinderen en jongeren) gedurende vrijwel de gehele dag, bijna elke dag.
  2. Duidelijke vermindering van interesse voor of plezier aan (bijna) alle activiteiten, gedurende vrijwel de gehele dag, bijna elke dag.
  3. Onopzettelijk, duidelijk gewichtsverlies of onopzettelijke gewichtstoename, of een af- of toename van de eetlust. Bij kinderen kan er sprake zijn van het uitblijven van de verwachte gewichtstoename.
  4. Slaapklachten: niet (voldoende) kunnen slapen, te veel moeten slapen, bijna elke dag.
  5. Psychomotorische gejaagdheid of geremdheid, bijna elke dag.
  6. Vermoeidheid of verlies van energie, bijna elke dag.
  7. Gevoelens van waardeloosheid, of ernstige c.q. inadequate schuldgevoelens.
  8. Vermindering van het vermogen om te denken, zich te concentreren, of besluiteloosheid.
  9. Gevoelens van wanhoop, zelfmoordgedachten, fantasieën over zelfmoord zonder specifieke plannen, een zelfmoordpoging of een specifiek plan voor zelfmoord. Niet alleen de vrees dood te gaan.

Hoe kunnen we deze klachten verminderen of voorkomen?

Mindfulness-based cognitieve therapie (MBCT) is begin 2000 ontwikkeld om te voorkomen dat depressies terugkeren. Dit is een 8-weekse training die bestaat uit aandachtsoefeningen en cognitieve therapie en kan een alternatief vormen voor (jarenlange) onderhoudsmedicatie met antidepressiva! Een mindfulnesstherapie kan patiënten met een actuele depressie helpen in het verminderen van hun klachten. Dit blijkt uit onderzoek van Joël van Aalderen van het Radboudumc. Hij onderzocht voor het eerst de effecten van mindfulness bij een actuele depressie. Het hebben van een actuele depressie is dus niet langer meer een contra indicatie voor het doorlopen van deze psychologische behandeling. Kritische noot in deze; vervolgonderzoek zal meer informatie moeten leveren voor wie MBCT wel en niet geschikt is.

Hoe kom je erachter of je aan een depressie lijdt en wat dit precies inhoudt?

Neem contact op met je huisarts of direct via DTF(directe toegankelijkheid fysiotherapie mogelijk zonder verplichte verwijzing van je huisarts) met een gespecialiseerde fysiotherapeut op dit gebied. Zij kunnen middels een uitgebreid vraaggesprek en een meting(op basis van het invullen van vragenlijsten) de diagnose stellen en een bijbehorend behandelplan opstellen. Nauwlettend contact tussen huisarts, gespecialiseerde fysiotherapeut en eventueel toevoeging van een psycholoog of psychotherapeut is naar mijn mening zeer belangrijk! Natuurlijk op basis van een mondelinge of schriftelijke goedkeuring hiervoor door de desbetreffende cliënt! Zo creëren we met elkaar de voorwaarden voor het beste, blijvende resultaat!

Één van mijn specialisaties is Mindful Fysiotherapie waarbij ik o.a. gebruik maak van Mindfulness-based cognitieve therapie. Ik help jou graag bij het verminderen van een depressie, bij een terugval in een depressie of preventief bij het voorkomen van een depressie! Wil je hier meer over weten? Bekijk dan eens onderstaande links of neem direct contact met mij op.

Links

https://www.anneliekejanssen.nl/werkwijze/

https://www.anneliekejanssen.nl/specialismen/mindful-fysiotherapie/

https://www.radboudcentrumvoormindfulness.nl/wp-content/uploads/2014/09/MBCT_for_recurrent_depression_Proefschrift_JvAalderen.pdf

 

 

1 antwoord
  1. Monique Dalm
    Monique Dalm zegt:

    Deze therapie gevolgd bij Annelieke. Het heeft mij in een moeilijke periode van mijn leven rust in mijn hoofd gebracht. Je bent geneigd als het geestelijk niet goed gaat te blijven “malen”
    Door de mindfuloefeningen kon ik het “malen” beperken. Je bent zo geconcentreerd bezig dat ‘malen’ minder is. Je dwaalt wel eens af maar je kunt jezelf makkelijk herpakken.
    Ik vind deze therapie een aanrader voor iedereen die zwaarmoedig of depressieve klachten heeft.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *